lauantai 18. helmikuuta 2012

Torppien esittämisestä rippikirjassa


Torpparisukujen tutkimisessa on omat ongelmansa.  Tässä artikkelissa keskityn eräisiin torppien esittämistapoihin rippikirjoissa.  Niitä tutkittaessa kannattaa olla huolellinen ja merkitä muistiin kaikki vähäpätöisemmiltäkin tuntuvat yksityiskohdat.  Muuten voi hyvin helposti syntyä sekaannuksia ja tutkimus ajautua aivan virheelliseen suuntaan.

Talolliset on useimmiten kirjattu rippikirjaan varsin huolellisesti ja kirjaustavat pysyvät jokseenkin muuttumattomina saman seurakunnan rippikirjasta toiseen.  Sen sijaan väliaikaisemmiksi usein arvioidut torpat ja varsinkin niiden asukkaat on esitetty vaihtelevalla tavalla.  Usein onkin vaikeaa seurata tietyn torpan tai torppariperheen vaiheita rippikirjasta toiseen.
Torppa talon yhteydessä 
Tavallisin esitystapa on se, että torppa on kirjattu talon yhteyteen.  Kun talon tiedot on yleensä kopioitu huolellisesti vanhasta rippikirjasta uuteen on kukin torppakin seurannut hyvässä järjestyksessä mukana.  Näin varsinkin pienempien talojen kohdalla, joilla on vähän torppia.  Jos vanhan jo sotkuiseksi käyneen rippikirjan kirjausjärjestystä on talon kohdalla paljonkin muutettu, kuten on isoissa taloissa usein täytynyt tehdä, muuttuu tilanne hankalammaksi.  Tulee olla huolellinen, jotta seuraa eteenpäin juuri oikean torpan tapahtumia.  Saman nimisiä ihmisiä saattaa olla paljon jo senkin takia, että tietyt nimet kulkevat suvussa tai talossa.  Talojen jakaminen saattaa siirtää torpan aivan toiseen kohtaan koko rippikirjaa. 

Olen pitänyt periaatteena, että jokaisen henkilön ja tapahtuman yhteyteen liitän rippikirjan aukeaman numeron, jotta voin aina helposti palata takaisin lähdetietoon.  Numeroksi laitan siis sen alkuperäisen numeron, joka löytyy aukeaman vasemmasta yläkulmasta, enkä kuvatietokannan kuvanumeroa.

Kylän torpat omana ryhmänään
Toinen esitystapa on kirjata kylän kaikki torpat peräkkäin omaksi ryhmäkseen.  Vaikka ne onkin useimmiten otsikoitu talojen mukaan, syntyy joskus kuitenkin ongelmia.  Aina ei ole aivan selvää, mihin taloon kukin torppa kuuluu.  Talojen nimikäytännöt ovat aikojen kuluessa voineet vaihdella tai nimiä on jäänyt kokonaan kirjaamatta.  Kun perustetut torpat ja uudet torpparit on usein kirjattu vain muitta mutkitta edellisten perään, saattavat ne olla hyvinkin epäjärjestyksessä.  Rippikirjaa vaihdettaessa uuteen on torppien järjestystä voitu sitten radikaalistikin muuttaa.
Torppa toisen seurakunnan rippikirjassa
Talojen torppia voi olla myös muiden kylien alueella kirjattuina näiden torppien joukkoon tai sitten pitäjän yhteisellä takamaalla.  Lisäksi on mahdollista, että torppia on kokonaan toisen seurakunnan alueella.  Esimerkkikuvassa nämä torpat on kirjattu kyläkunnittain talojen mukaan eikä rippikirjasta periaatteessa pääse lainkaan selville torppien todellisesta sijainnista.  Joidenkin torppien kohdalla saattaa tosin olla siitä maininta.  Tässä tapauksessa torppareiden löytämistä helpottaa rippikirjan loppuun liitetty sukunimen mukainen hakemisto.
Torppareiden luettelo


2 kommenttia:

  1. Tein itse aikanaan kartanon torpista selvityksen ja kirjoitin työohjeet muistiin blogiini. Relevanttia kirjoituksesi kannalta: jos torppa kuuluu taloon, jonka omistajalla on useampia tiloja, voi torppa tulla kirjatuksi vaihtelevasti "omaan" kyläänsä tai emätalon alle, varsinkin jos nämä ovat fyysisesti lähekkäin.

    VastaaPoista
  2. Hämeen kesäyliopisto järjestää 8.5.2012 - 5.6.2012 verkkoavusteisen kurssin "Torpparit ja mäkitupalaiset sukututkimuksessa". ks. http://www.hameenkesayliopisto.fi/?sivu=kurssitiedot&course=577

    VastaaPoista